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Re: CMUA Comments on the Workshop to Scope a Future Edition of the 
Renewables Portfolio Standard Eligibility Guidebook  
 
The California Municipal Utilities Association (CMUA) would like to thank the California 
Energy Commission (CEC) for the opportunity to provide comments on the Workshop to 
Scope a Future Edition of the Renewables Portfolio Standard Eligibility Guidebook 
(Scoping Workshop), held on January 28, 2014.  Our general comments below list 
general issues from our members that should be addressed in the next Guidebook 
revision.  The next section provides CMUA’s responses to the questions posed in 
Attachment A to the Scoping Workshop notice. 
 

I. GENERAL ISSUES 
 

A. Interim Tracking System (ITS) 
 
CMUA supports the proposal of the Northern California Power Agency (NCPA) and the 
Sacramento Municipal Utility District (SMUD) to continue to allow the use of the ITS for 
the retirement of RECs, in certain circumstances, beyond the deadline stated in the 
current RPS Eligibility Guidebook (7th Ed.).  For some facilities still awaiting RPS-
certification, such as RPS-eligible water conveyance facilities, this may be the only 
means that the utility can receive RPS-credit before the RECs associated with these 
facilities reach their 36-month limit. 
 

B. Distributed Generation Meter Requirements 
  
As CMUA has described in previous comments, the minimum meter requirements for 
RPS-eligible resources in the RPS Eligibility Guidebook have created a barrier for the 
certification of customer-generators participating in POU net energy metering programs.  
For POUs, these customer facilities are measured with performance meters (rating of 
±5%) rather than revenue quality meters (rating of ±2%).  This is partly due to the cost 
of revenue quality meters, but is also due to several other factors.  Several POUs have 
proposed solutions to the meter accuracy issues associated with performance meters.  
CMUA strongly encourages the CEC staff to consider these proposals and to work with 
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stakeholders to develop a solution to this issue that does not discount these valuable 
RPS eligible resources. 
 

C. Updating Reporting Forms 
 
CMUA appreciates the CEC clarifying that changes to the POU RPS reporting forms do 
not need to be addressed through the process used to change the RPS Eligibility 
Guidebook, but can instead be changed by CEC staff as necessary.  CMUA 
recommends that CEC staff coordinate with the POUs to ensure that the Compliance 
Period Reporting forms are free of errors, user-friendly, and available in a final form well 
before the reporting deadline.  CMUA is willing to establish a working group with the 
CEC to facilitate this process if necessary. 
 

D. Incremental Hydroelectric 
 
CMUA generally supports the proposal expressed at the workshop by Pacific Gas & 
Electric, which would allow a hydroelectric facility that is RPS-eligible pursuant to 
California Public Utilities Code section 399.12.5(b) to elect to use a fixed percentage 
methodology for counting the amount of RPS-eligible generation.  However, additional 
consideration of this issue is necessary.  In particular, as noted at the Scoping 
Workshop, the existing method for calculating incremental hydroelectric generation 
should remain available for those electric utilities, such as the San Francisco Public 
Utilities Commission and the Los Angeles Department of Water and Power that have 
hydroelectric facilities that pre-date or are not subject to FERC licensing requirements.  

 
E. Transparency of the Certification Process 

 
CMUA recommends that CEC staff provide a regular report at all CEC business 
meetings on: (1) the number of outstanding applications for certification and 
precertification; and (2) an explanation of the legal/technical reasons for any individual 
applications that have been outstanding for a significant amount of time, such as more 
than 6 months. 
 

II. RESPONSES TO ATTACHMENT A QUESTIONS 
 

A. Definition of Prime Generating Equipment for Repowering  
 
The CEC should not amend the current definition of “prime generating equipment” for a 
facility using biomethane from landfill or digester gas.  The definition should remain 
limited to the prime generating equipment, and not include the gas collection or process 
equipment. 
 
 



California Energy Commission  
Dockets Office, MS-4  
Docket No. 11-RPS-01 
February 18, 2014 
Page 3 
 

 
   
 

B. Certification Application Deadlines Relating to the Eligibility Date 
 

1. 90-Day Requirement 
 
The current requirement that applicants of precertified facilities must apply for 
certification within 90 days of the commercial operation date is reasonable in most 
cases.  However, the CEC should allow applicants to request, on a case-by-case basis, 
an extension for this deadline.  Additionally, the penalty for failing to submit the 
application within the 90-day deadline should not be the loss of eligibility of the 
generation occurring prior to the submission of the application for certification.  An 
appropriate, but less severe, penalty should be applied, for example, the eligibility of the 
generation occurring before the application is submitted could be suspended until a 
complete application is submitted. 
 

2. Alternative Approaches 
 
Rather than focusing on developing an alternative to the 90-day rule, the CEC should 
first work on improving communication between the project developers and CEC staff. 
The CEC could develop/expand training programs, guidance documents, and 
notification protocols to assist generators in meeting the various deadlines.  The utility 
that will purchase the output of the facility may also be able to play a role in coordinating 
these efforts. 

3. Loss of Precertified Status 
 
A facility should not lose its precertified status if the facility applicant does not submit an 
application for certification with 90 days of the estimated commercial operations date.  
The CEC would most likely only become aware that the 90-day deadline had passed 
when the project applicant submitted a late application for certification.  Unless the CEC 
plans to actively monitor the operational status of all precertified facilities, this means 
that this rule would be unevenly applied.  Furthermore, such a penalty could potentially 
threaten a facility’s contractual obligations or financing, which is too severe a penalty for 
missing this deadline. 
 

C. The Definition of a Dedicated Pipeline for Biomethane 
 
CMUA supports the comments that will be filed by SMUD, which will address this issue 
in detail. 
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D. Energy Storage Facilities 
 

1. Eligibility Requirements for Energy Storage Facilities 
 
The RPS Eligibility Guidebook should not require that energy storage facilities be 
directly connected to or metered as part of a renewable electrical generation facility in 
order for the energy storage facility to be eligible for RPS certification.  Energy storage 
facilities provide the greatest benefit if they are located near load centers.  The CEC’s 
Guidebook should not unnecessarily restrict or discourage the most beneficial 
deployment of energy storage facilities. 
 
However, it is reasonable for the CEC to require that a RPS-certified storage facility 
have a separate WREGIS ID and be tracked separately in WREGIS.  To ensure there is 
no double counting, the CEC would need to: (1) develop a methodology to determine 
the storage efficiency for a certified energy storage facility; and (2) develop a process 
where a bundled product (energy and RECs) can be transferred to the energy storage 
facility and then that facility can subsequently transfer a bundled product (energy and 
RECs) to a third party, subject to adjustment based on the storage efficiency. 
 

2. Benefits of RPS Eligibility for Energy Storage 
 
There are a variety of benefits to procuring renewable energy from an energy storage 
device, including the ability to shift the time of delivery, as well as the ability to address 
some of the variability issues associated with renewable generation. 
 

3. PCC1 Status for Procurement from Energy Storage 
 
The CEC’s Guidebook should support the broadest possible uses of energy storage.  
Procurement of a bundled product (energy and RECs) from an energy storage facility 
should be eligible as a bundled PCC1 transaction, even if the underlying renewable 
facility generated the associated electricity at an earlier time. 
 

E. Precertification  
 

1. Purpose of Precertification 
 
CMUA provided extensive comments on this issue as the CEC developed the 7th 
Guidebook Edition.  Furthermore, CMUA members do not believe that there is a 
widespread misunderstanding of the purpose or meaning of the precertification status 
among market participants.  Instead, market participants recognize that a precertified 
status is not a 100 percent guarantee of obtaining RPS certification.  However, for 
projects that do obtain precertification, this status does serve as a useful indication to 
investors that the project is likely to ultimately obtain certification. 
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2. Impacts of Eliminating Precertification 
  

In light of the significant risks associated with financing the construction of a renewable 
generating facility, it is useful and necessary for the CEC to maintain the precertification 
process as an indication of whether the proposed facility will be able to obtain RPS-
certification.  It is not reasonable to expect the market to adjust to the elimination of the 
precertification process, and doing so would have adverse impacts on the development 
of new renewable facilities. 
 
It may be reasonable for the CEC to develop a streamlined and simplified 
precertification process for certain categories of solar and wind facilities, particularly if 
there is little risk that the proposed facilities would not be able to obtain certification.  
The CEC may also want to consider focusing precertification efforts on those facilities 
where there is greater uncertainty about their RPS-eligibility, and thus greater 
uncertainty in obtaining up-front financing.  These facilities could include small 
hydroelectric facilities, multi-fuel facilities, and out-of-state renewable facilities that need 
to meet California environmental standards. 

 
To the extent that the CEC does change the existing precertification process, it is 
essential that the new process still: (1) provide an initial indication that the proposed 
facility would be certified based on existing requirements; (2) meet the financing needs 
for project developers; and (3) allow for an eligibility date that is earlier than the date 
that the application for certification is submitted. 
 

3. Test Energy 
 
It would be difficult to count test energy without some process that would be functionally 
equivalent to precertification.  Test energy is a good example of the value of the current 
precertification process and why it should not be abandoned.  If there is a change to the 
precertification process, the new process should ensure that test energy is still eligible. 
 

4. Viability of Precertified Facilities 
 
It is understandable that the CEC does not want to waste resources by precertifying a 
proposed facility if there is no real likelihood that the facility will ever actually be built.  
However, it would be unduly burdensome and also outside the CEC’s authority, for the 
CEC to demand some demonstration that the applicant is likely to be successful in 
bringing the project to completion.  Such a requirement may also unduly inhibit the 
renewables market if, for example, the CEC incorrectly rejects precertifying a project, 
which would have actually been successful. CMUA recommends that the CEC focus its 
efforts to reduce the administrative burdens on streamlining the process rather than 
attempting to limit the ability of applicants to seek precertification in the first place. 
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5. Revisions to the Precertification Process to Provide Greater 
Certainty 

 
Increasing the degree to which a precertified status guarantees ultimate certification of 
the project will have a beneficial impact on the market.  Therefore, the CEC should do 
everything within its statutory discretion to provide regulatory certainty to project 
developers.  One key mechanism for increasing this certainty would be to evaluate a 
project under the RPS Eligibility Guidebook in place at the time the application for 
precertification was submitted as long as: (1) the application for certification was 
submitted within a reasonable amount of time; and (2) the project does not substantially 
differ from the project described in the application for precertification. 
 

F. Application of New Eligibility Requirements to RPS Certified 
Facilities 

 
1. Retroactive Application of RPS Eligibility Guidebook 

Requirements 
 
The CEC should continue its historical practice of not applying the requirements of 
subsequent RPS Eligibility Guidebooks to facilities that are already certified.  At the 
Scoping Workshop, there was almost unanimous opposition from all parties in 
attendance to applying these requirements retroactively.  The stakeholders at the 
workshop expressed numerous reasons as to why this practice should not change, 
including that: (1) requiring renewable projects to meet unknown future requirements 
would add substantial risk to project developers that would likely increase costs and 
discourage new development; (2) electric utilities would face increased uncertainty that 
long-term contracts they entered into for what they thought were RPS-eligible resources 
would no longer count toward their RPS obligations; and (3) a significantly increased 
workload for CEC staff if they had to review all previously approved RPS applications to 
determine which ones no longer qualify under changed rules. 

 
2. Re-certification to Meet Current Guidebook Requirements 

 
If the CEC were to require that any certified facility that does not meet the requirements 
of a new edition of the RPS Eligibility Guidebook to re-certify, it would have disastrous 
impacts.  First, even if it were possible for the project developer or the utility to make 
minor adjustments to bring the facility into compliance with the new regulations, the 
administrative burden of reviewing and re-certifying a utility’s existing fleet of renewable 
generation would be substantial.  Second, for those facilities that would lose their status 
as RPS-certified, it is very likely that the result would be a loss of project viability 
because the generation would no longer be purchased at a premium above the market 
rate.  Additionally, the utility relying on procurement from the facility may be out of 
compliance despite its good faith efforts. 
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3. Timing for Implementing Guidebook Changes for Existing 

Facilities 
 
As stated above, CMUA strongly urges the CEC to not change its historical practice 
regarding the retroactive application of subsequent Guidebook requirements that restrict 
or rescind certification.  However, if a new change in law or regulation expands the 
eligibility of a generating facility, the CEC should generally count as eligible all 
generation occurring at the earlier of the date of the change in law, or the date the 
regulation becomes effective.  
 

4. Timing for Re-certification 
 
The administrative burden for both the CEC and project applicants associated with re-
certification would be substantial and unreasonable. The CEC should not change its 
historical practice regarding the retroactive application of changes to Guidebook  
 

III. CONCLUSION 
 
CMUA appreciates this opportunity to provide these comments to the CEC on the 
Scoping Workshop.  CMUA looks forward to working with the CEC on the next edition of 
the RPS Eligibility Guidebook, and encourages the CEC to continue the dialog with 
utilities through both workshops and webinars to discuss possible changes in the 
Guidebook. 
 
Sincerely, 

 
Anthony Andreoni 
Director of Regulatory Affairs 
 
 
 
 
 


