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April 7, 2022 

Jennifer Brazell 
CalCERTS, Inc. 
31 Natoma Street, Suite 120 
Folsom, CA 95630 
 
RE: CalCERTS, Inc.’s Request for Clarification on EDDS Applications 
 
Dear Jennifer Brazell: 
 
The California Energy Commission (CEC) has received your letter dated March 
22, 2022. In your letter, CalCERTS, Inc. has requested clarification regarding 
external digital data source (EDDS) applications and the associated approval 
process.  
 
The following are staff’s responses to your questions. 
 
1. Are all Authorized Users of the EDDS Diagnostic Tools or Software required 

to be disclosed in the EDDS Applications for Commission approval? 
 
2019 Joint Reference Appendix JA7 specifies the requirements for EDDS 
services and EDDS service approvals. JA7 does not require that the 
application specify or list authorized users1 that will have access to an EDDS 
service. 

 
2. If approved EDD Diagnostic Tools or Software are made available to new 

categories of Authorized Users, such as alternate Rating Firms, Installers, 
Builders, will the Commission post amended notices to the Docket? 
 
EDDS service providers determine the authorized users that have access to 
their EDDS service and may change the authorized users that have access at 
their own discretion. JA7 does not require that the application disclose 

 
1 An “authorized user” is a person who has a user account with a data registry and is required to 
provide their correct username and password in order to access the data registry. Data registry 
users may be required to provide professional licensure, certification or credential information, or 
other qualifying information as condition of receiving authority to provide signatures for certain 
types of documentation. 
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authorized users that will have access to an EDDS. Therefore, changes to 
authorized user access does not require approval through the public process 
outlined in JA7.8 and 2019 Building Energy Efficiency Standards (Energy 
Code) section 10-110. 

3. Are amendments to the scope of Authorized Users for the EDD Diagnostic
Tools or Software considered significant changes by the Commission with
respect to the approval process?

As previously noted, EDDS applications are not required to specify or list
authorized users that will have access to an approved EDDS service
therefore changes to EDDS authorized user access is outside the scope of
the approval process outlined in JA7.8.

Changes to an approved EDDS application that are within the scope of
regulations contained in JA7 will require approval through the process
outlined in JA7.8 and 2019 Energy Code section 10-110. According to JA7.8,
full approval is required when major changes are made to the functionality,
security, or technology features that necessitate acceptance testing of more
than 30 percent of the compliance document templates used in a CEC
approved data registry. Amendments and revisions to existing data registry
for which full approval is not required, may be approved through a
streamlined process. Changes that qualify for streamlined approval include
minor changes to the data registry document registration procedures, data
input specifications and procedures, or registered compliance document
output.

If you have any additional questions, please contact me at (916) 776-7186 or 
daniel.wong@energy.ca.gov. 

Sincerely, 

Daniel Wong 
Senior Electrical Engineer 
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