DOCKETED	
Docket Number:	16-TRAN-01
<b>Project Title:</b>	SB 350 Transportation Electrification (Publicly Owned Utilities)
TN #:	214644
Document Title:	Revised Agenda - VGI Communications Standards Joint Staff Workshop of CEC and CPUC
Description:	Revised agenda
Filer:	Tami Haas
Organization:	California Energy Commission
Submitter Role:	Commission Staff
Submission Date:	12/6/2016 3:09:44 PM
Docketed Date:	12/6/2016

## Vehicle-Grid Integration (VGI) Communications Standards Joint Staff Workshop of the California Energy Commission and Public Utilities Commission

December 7, 2016 California Energy Commission - Imbrecht Hearing Room

1516 9<sup>th</sup> Street, Sacramento, 95814

Time	Topic and Speakers
10:00-10:15	Welcome, Logistics, Agenda, & Purpose
(15 min)	Energy Commission – Chair Weisenmiller
	Public Utilities Commission – Commissioner Peterman
	Office of Governor Brown
	<ul> <li>Energy Commission – Commissioner Scott's Office</li> </ul>
10:15-11:00	California Vehicle-Grid Integration Working Group Activities
(45 min)	<ul> <li>Public Utilities Commission – Amy Mesrobian</li> </ul>
	Energy Commission – Noel Crisostomo
	Air Resources Board – Stephanie Palmer
	Independent System Operator – Jill Powers
	• Q&A (10 min)
11:00-11:45	Approaches to Implement Vehicle-Grid Integration
(45 min)	Electric Power Research Institute – Sunil Chhaya
	Fiat / Chrysler – Rich Scholer
	BMW North America – Adam Langton     Sand – Davis MaGrandia
	<ul> <li>Ford – Dave McCreadie</li> <li>ORA (10 min)</li> </ul>
11:45-12:45	Q&A (10 min) Lunch
(1 hour)	On your own
12:45-1:30	ISO/IEC 15118 Vehicle to Grid Communication Interface
(45 min)	KnGrid– Stephen Davis & Stephan Voit
(10 1111)	<ul> <li>Daimler / Mercedes-Benz – Judy Brunson</li> </ul>
	<ul> <li>Volkswagen AG – Barry Sole</li> </ul>
	• Q&A (10 min)
1:30-2:00	Public Comment – Other Techniques for Grid Integration?
(30 min)	Individual duration determined by prepared remarks, queue and remaining
	time.
2:00-2:30	Benefits and Costs of Implementing Standards
(30 min)	Electric Rule 21 Smart Inverter Working Group Chair – Frances Cleveland
	• Q&A (10 min)
2:30-3:00	Maintaining Progress to Timely Meet Requirements of Senate Bill 350 & B-16-2012
(30 min)	Facilitated Discussion between Agencies and Public
3:00-3:30	Next Steps – Proceeding Timeframes, Comment Prompts, & Implementation Proposal
(30 min)	<ul> <li>Energy Commission – Noel Crisostomo, Mike Gravely</li> </ul>
	Public Utilities Commission – Amy Mesrobian
3:30-4:00	Public Comment
(30 min)	<ul> <li>Individual duration limited to 3 minutes.</li> </ul>