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On behalf of the Pool and Hot Tub Alliance (PHTA) and California Pool and Spa Association 
(CPSA), we would like to submit the following comments in response to pool and spa-related 
proposals for the 2025 California Energy Code cycle.  
 
Section 100.1 
 
Propose the following edit due to redundant language: 
  

POOL HEATER, COMMERCIAL is a pool heater that is not a consumer appliance and is 
not designed for use with residential pools, is marketed as a commercial equipment 
containing, contains design modifications related to safety and high volume flow, and is 
matched with a pump from the point of manufacture to accommodate the needs of 
public pools. 

 
In addition, we recognize that “matched with a pump” comes directly from the US Department 
of Energy’s definition; however, we request clarification as to what exactly this means. Does 
this require specification of the type of pump be included in the pool heater manufacturer’s 
literature or that they provide the pump itself? It would be beneficial if this clarity can be 
provided in some form. 
 
Propose adding the following definition from the International Swimming Pool & Spa Code 
(ISPSC) in order to recognize this type of common backyard spa from a portable electric spa or 
swimming pool: 
 

PERMANENT RESIDENTIAL SPA is a spa, intended for use that is accessory to a 
residential setting and available to the household and its guests and where the water 
heating and water-circulating equipment is not an integral part of the product. The spa 
is intended as a permanent plumbing fixture and not intended to be moved. 

 
Section 110.4 
 
(a)3. Instructions:  additional clarification is needed to understand what is meant by “proper 
care of pool, spa, or pool and spa comboination water when a cover is used”.  We are unsure if 
a word is missing or should be replaced that would provided the needed clarity. If that is not 
the case, it is unclear as written what is the intended requirement. Is the intent to require 
instructions for the proper care of the heater when a pool cover is used or to require 
instructions on water quality when a cover is used? The latter appears outside the scope of a 
pool heater manufacturer’s instructions. Further, what standard or guidance is to be used and 
considered as “proper care”? 



 
(a)4. Electric Resistance Heating:  the code should clarify that electric resistance systems are 
permissible as backups to a solar water or heat pump pool heater, to supplement either or 
both, as the primary heater. This would be less confusing than stating they are not allowed and 
then listing exceptions. In the case of a consumer who chooses to install a solar pool heater but 
days of little to no sun prevent appropriate heating, a backup system should be allowed to be 
installed. 
 
(b)1.Table 110.4-A:  suggest under the ICC/APSP 902/SRCC 400 standard a footnote or astrick 
be added to recognize that PHTA is formerly APSP. 
 
(b)2. Piping:  the 36 inches of piping required for future solar heating is more than is necessary, 
and is inconsistent with section 5.4.3 of the ANSI/PHTA/ICC-15 2021 Standard for Residential 
Swimming Pool and Spa Energy Efficiency. We suggest the following edits for consistency with 
the ANSI standard: 
 

Piping. At least 18 36 inches of horizonal or vertical pipe shall be installed between the 
filter and the heater or dedicated suction and return lines, or built-in or built-up 
connections shall be installed to allow for the future addition of solar heating 
equipment;  

 
(c) Heat Source Sizing: 

• (c)1. appears to have left out the word “pool”. In addition to that fix, a third exception at 
the end of this subsection should be considered for permanent residential spas, as the 
sizing for solar collectors is not applicable when heating only a permanent residential 
spa. Users of a permanent residential spa expect rapid heating for what is typically 
evening use, when solar is not available. 

Exception 3 to Section 110.4(c): Heating systems used exclusively for permanent 
residential spa applications. 

• (c)3. It is unclear how a user would demonstrate compliance with the percent of onsite 
renewable energy or site recovered energy required if solar collectors or heat pumps 
are not the primary heat source. How woud this be verified and enforced? 

 
Thank you for your time in reviewing our feedback and look forward to the next steps in the 
code cycle.  
 
Respectfully, 
 
 
Jennifer Hatfield 
Government Affairs Consultant 
Pool & Hot Tub Alliance 
jen@jhatfieldandassociates.com 
 
cc:  Justin Wiley, PHTA VP of Government Relations, Standards and Codes, jwiley@phta.org 


