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April 17, 2020 
 
Online via:  
https://efiling.energy.ca.gov/Ecomment/Ecomment.aspx?docketnumber=18-AAER-08  
 
Commissioner Andrew McAllister 
California Energy Commission 
Docket No. 18-AAER-08 
1516 Ninth Street 
Sacramento, CA 95814-5512 
 
NEMA Comments on CEC Rulemaking for Federally Exempted Linear Fluorescent Lamps 
 
 
Dear Commissioner McAllister: 
 

As the leading trade association representing manufacturers of linear fluorescent lamps, 
the National Electrical Manufacturers Association (NEMA) submits this follow up to our 
comments of August 26, 20191.  These comments are submitted on behalf of NEMA Light 
Source Section and NEMA Ballast and Driver Section Member companies. 

 
NEMA represents more than 325 electrical equipment and medical imaging 

manufacturers that make safe, reliable, and efficient products and systems across 56 product 
Sections. Our combined industries account for 370,000 American jobs in more than 6,100 
facilities covering every state. Our industry produces $124 billion electrical equipment and 
medical imaging shipments per year with $42 billion exported.  
 

We urge your careful consideration of these comments.  Our Members look forward to 
an outcome that meets their expectations.  If you have any questions on these comments, 
please contact Alex Boesenberg of NEMA at alex.boesenberg@nema.org. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Phil Squair  
Vice President, Government Affairs 
National Electrical Manufacturers Association 
 

 
  

 
1 https://efiling.energy.ca.gov/GetDocument.aspx?tn=229532&DocumentContentId=60943  

https://efiling.energy.ca.gov/Ecomment/Ecomment.aspx?docketnumber=18-AAER-08
mailto:alex.boesenberg@nema.org
https://efiling.energy.ca.gov/GetDocument.aspx?tn=229532&DocumentContentId=60943
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NEMA Comments on CEC Rulemaking for  
Federally Exempted Linear Fluorescent Lamps 

 
ISSUE: On page 25 of the draft staff report,2 the Test Procedure section states: 

“For less than 4-foot type-A and type-B linear LED lamps, staff proposes to use 
the federal test procedure for integrated LED lamps.” 
 

1. Type A lamps are a non-integrated Product and should be tested using the Federal Test 
Procedure for non-integrated LED lamps as found in 10 CFR 430 Appendix DD to Subpart 
B. 
 
Title 20, §1602 (n) offers the following definitions for integrated and non-integrated LED 
lamps: 
 
“LED lamp, integrated” means an integrated assembly comprised of LED packages 
(components) or LED arrays (modules), LED driver, ANSI standard base and other 
optical, thermal, mechanical and electrical components. The device is intended to 
connect directly to the branch circuit through a corresponding ANSI standard lamp 
holder (socket) 
 
“LED lamp, nonintegrated” means an assembly comprised of an LED array (module) 
or LED packages (components) and an ANSI standards base. The device is 
intended to connect to the LED driver of an LED luminaire through an ANSI standard 
lampholder (socket). The device cannot be connected directly to the branch circuit. 
 
From page 12 of the draft staff report: 
 
“UL Type-B Linear LED Lamps 
UL type-B TLED lamps also have internal LED drivers. However, unlike type-A TLED 
lamps, type-B TLED lamps connect directly to the alternating current (AC) mains 
power.” 
 
, An American National Standard, ANSI C78.533, has recently been approved describing 
test methods for non-integrated (Type A) LED Lamps. The Standard clearly states that 
“Type A lamps are direct replacement lamps intended to be used with fluorescent ballasts 
without the need to modify the luminaire or to examine the existing ballast.”  
 
In reviewing the above references, since type A lamps cannot directly connect to the AC 
mains power this means they are a non-integrated LED lamp based on that definition in Title 
20, i.e., they cannot connect directly to the branch circuit. 
 
 

2. Additionally, we refer CEC to ANSI C78.53 Clause 5.6.1 which specifies that the 
manufacturer “shall identify the compatible ballast type/models in accordance with this 
document”.  Currently, the Federal Test Procedure lacks this important provision.  Some 

 
2 Pasha, Soheila. 2019. Analysis of Proposed Efficiency Standards for Linear Fluorescent Lamps 

Exempt from Federal Regulation. California Energy Commission. Publication Number: 
CEC-400-2019-009-SD. 
3 https://www.nema.org/Standards/Pages/American-National-Standard-for-Electric-Lamps%E2%80%94-
Performance-Specifications-for-Direct-Replacement-LED-Light-Emitting-Diode-L.aspx  

https://www.nema.org/Standards/Pages/American-National-Standard-for-Electric-Lamps%E2%80%94-Performance-Specifications-for-Direct-Replacement-LED-Light-Emitting-Diode-L.aspx
https://www.nema.org/Standards/Pages/American-National-Standard-for-Electric-Lamps%E2%80%94-Performance-Specifications-for-Direct-Replacement-LED-Light-Emitting-Diode-L.aspx
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NEMA Members intend to apply for a waiver modification to the Federal Test Procedures to 
rectify this oversight. 

 
3. For these reasons, CEC should change the test procedure for the proposed regulations to 

reflect that Type A LED lamps should follow the Federal test procedure for non-integrated 
lamps in 10 CFR 430 Appendix DD to Subpart B, with the added notation that a reference 
ballast or ballasts should also be identified.  




