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August 3, 2018 

 

To: California Energy Commission - Docket No. 18-BSTD-02 

 

RE: 2019 Residential Compliance Manual Updates 

 

The Hearth Patio & Barbecue Association (HPBA) supports the California Energy Commission 

(CEC) and its efforts to reduce energy use in residential construction. HPBA believes that hearth 

products, such as direct vent gas fireplaces or wood heaters, are a means of reducing the energy use in 

new and existing homes.  

 

Accordingly, HPBA offers the following suggestions to the proposed changes of the CEC’s 2019 

Residential Compliance Manual. 

 

Chapter 3: 

 

 Section 3.4.2.2 Fireplaces, Decorative Gas Appliances, and Gas Logs (Section 3.6.1.13 in 

2016 Residential Manual): 

 

HPBA suggests retaining the existing section as seen in the 2016 edition, including Figure 3-

12. 

 

Rationale: This section provides an instructional benefit to contractors, installers, building 

inspectors and other concerned parties, as well as helping to maintain installation safety.  

 

 HPBA requests that existing Examples 3-17 and 3-18 (2016 Residential Manual) are kept 

(renumbered as necessary), but with following edits: 

 

o “Example 3-17  

 

Question:  

A building plan specifies a freestanding gas heater decorative gas appliance. that is 

decorative; however, the equipment is vented and is rated as a room heater. Is it 

acceptable that this appliance have a pilot light?   

 

Answer:  

Yes. Since this equipment is rated as a room heater, it can have a continuous burning 

pilot light. Yes, but only an On-Demand or Intermittent Pilot Light is allowed, as 

specified in ANSI Z21.20. Continuous Pilot Lights are prohibited.” 

 



 

Rationale: The edit helps to clarify the type of appliance encountered, and allows for 

alternatives to Continuous Pilot lights. The distinction between continuous pilots and their 

permissible alternatives should be included in the Residential Manual, as the alternatives 

reduce energy use without sacrificing safety or functionality. 

 

o “Example 3-18  

 

Question:  

Do decorative gas appliances need glass or metal doors?  

 

Answer:  

Yes, the door requirement applies to masonry or factory-built fireplaces only. If a 

decorative gas appliance is installed inside a fireplace, the fireplace needs doors. 

Consult with the manufacturer of the decorative gas appliance regarding combustion 

air requirements. Doors must be installed in accordance with the appliance listing and 

the manufacturer’s installation instructions.” 

 

Rationale: The change is to help ensure health and safety through proper installation. Factory-

built fireplaces are tested and listed to specific standards. Any doors on a fireplace must 

comply with the conditions of the appliance listing and the manufacturer’s instructions to 

achieve a safe installation. Otherwise, a potential fire hazard is created. 

 

Chapter 4: 

 

 Section 4.2.1.2 Heating System Controls 

 

In the second paragraph, HPBA requests that “decorative gas appliances” is reinstated to the 

list of appliances that do not require thermostats. 

 

Rationale: Decorative appliances do not function with a thermostat, so therefore it is 

appropriate for them to be included in this list. Additionally, by keeping decorative gas 

appliances here, this section remains consistent with the list of appliances in Section 4.5 

Controls. 

 

 Example 4-4: 

 

In Example 4-4, HPBA requests the addition of a standard that specifically measures gas 

fireplace efficiency, CAN/CSA-P.4 Testing Method for Measuring Annual Fireplace 

Efficiency. The proposed edit would read: 

 

“Example 4-4  



 

 

Question:  

How do I model the energy efficiency of a gas-vented fireplace for zonal control 

heating? 

 

Answer:  

To be used for heating, the appliance must have a rated annual fuel utilization 

efficiency (AFUE) or fireplace efficiency (FE). The appliance must be certified to the 

Energy Commission with an AFUE calculated by the manufacturer per the ANSI 

Z21.88-2009 Standard or an FE using the CAN/CSA-P.4.1 Testing Method for 

Measuring Annual Fireplace Efficiency. Gas-vented fireplaces must meet all the other 

relevant requirements of zonal control.” 

 

Rationale: The CAN/CSA-P.4.1 standard is the industry standard for measuring annual 

fireplace efficiency.  

 

 Section 4.7.7 Gas Appliances: 

 

In the second paragraph, HPBA would like to add “continuous” to pilot light to clarify what is 

prohibited. The paragraph would read:  

 

“Household cooking appliances are also prohibited from having a continuous pilot light 

unless there is no electrical supply voltage connection and each pilot consumes less 

than 150 Btu/h.” 

 

Rationale: HPBA acknowledges that while continuous pilot lights, as defined in ANSI Z21.20, 

are being prohibited, there are other types of pilot lights available including On-Demand and 

Intermittent, both of which save energy while still maintaining safety and functionality. This 

should be reflected in the Residential Compliance Manual. 

 

Joint Appendix JA1  

 

 The HPBA would like to offer following to be included in Definitions: 

 

PILOT LIGHT is a small gas burner used to light a larger burner when needed. Pilot 

lights are available in multiple varieties including On-Demand, Intermittent, and 

Continuous. On-Demand pilot lights automatically time out if the main burner is not 

placed in operation for a predetermined period of time. Intermittent pilot lights are on 

during, and for a brief period before, main burner ignition. Continuous pilot lights are 

always on (unless manually extinguished), ready to ignite the main burner when 

needed. 



 

 

Rationale: Currently, there is no definition for a pilot light, or any variation of the technology, 

either in the Residential Manual, the Joint Appendices, or the Building Energy Efficiency 

Standards. As described previously, there are multiple types of pilot lights, and while 

continuous pilot lights are being prohibited, other types should be allowed. 

 

Summary: 

 

HPBA’s intent is to work with the CEC and to help clarify sections of the code relating to hearth 

products. We hope the Commission will sincerely review these proposed edits and expect the 

Commission will find them to be in everyone’s best interest. HPBA looks forward to working with the 

CEC to help implement these changes. 

 

Thank you for your consideration, 

 

 

 

 

 

 

Ryan Carroll 

Vice President – Government Affairs 

Hearth, Patio & Barbecue Association 

 

 

 

 

 

 

 

 




