
 

Memo 
To: Docket Optical System 
From: Lisa Worrall 
CC:  
Date: 6/23/2010 
Re: Docket request for the Mariposa Energy Project:  

Alameda County Community Development Agency letter (dated April 26, 2002) 
regarding East Altamont Energy Center LLC (EAEC), (01-AFC-4), County of 
Alameda Community Development Agency (CDA) response to California 
Energy Commission (CEC) letter of March 7, 2002. 

 

I have requested that the Alameda County letter, identified above, be docketed for 
the Mariposa Energy Project (MEP) as the Land Use Preliminary Staff 
Assessment references specific statements Alameda County made in this letter. 
 
The proposed MEP is not affiliated with the East Altamont Energy Center project.  
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ALAMEDA COUNTY COMMUNITY DEVELOPMENT AGENCY 

Adolph Martinelli 
Agency Director 

April 26, 2002 

22L1 
West Winton Avenue Mr. Bob Haussler, 

Room 110 Environmental Office Manager
 
Hayward California Energy Commission
 
California
 1516 Ninth Street 

9~544- i 215 
Sacramento, CA 95814-5512 

phone 
. 510 6705333 Subject: East Altamont Energy Center LLC (EAEC), (Ol-AFC-4), County of Alameda 

fax 
Community Development Agency (CDA) response to California Energy Commission 

www. (CEC) letter of March 7,2002. 
co.alameda.ca.us/cda 

510 670.6374 

Dear Mr. Haussler: 

The following is a response to questions raised in your letter ofMarch 7,2002 (attached). 
In the following responses, we identifY the number of the question as listed in the March 

i 7 document, and provide a response. 

In opening, County staff is confident that the proposed EAEC is consistent with all
I applicable policies ofthe Alameda County East County Area Plan (ECAP) as modified by 

the Measure D Initiative, and that the ECAP does not preclude construction of a power I 
I	 plant outside ofthe Urban Growth Boundary (UGB) and on lands designated for Large 

Parcel Agricultural use. The EAEC falls within the definition of"infrastructure" allowable 
under Policy 14A ofthe ECAP, and the electricity produced by this facility would certainly 

I be considered a public utility. Following are answers to specific questions raised ill the 

! CEC letter. 

Question No.1: Does the County consider a power plant to be part of "urban 
development"? In light of the allowance ofPolicy 14A, this question does not touch on 
any relevant point with respect to the EAEC. However', in the interest of completeness, 
the following is provided. 

In a general sense, the answer is "not inherently and not necessarily." The defInition of 
"urban" is "of, relating to, characteristic of, or constituting a city." Therefore, the setting, 
circumstances, related land uses and ultimate service area for the use all playa role in 
helping us to determine what is meant by ''urban'' and whether or not a given land use may 
be so considered. In an urban setting, with urban infrastructure and in which a plant would 
serve primarily that urban area, a power plant would be an urban use. In this case, 
however, the siting is not urban, there is no existing substantial,urban infrastructure, the 
plant would serve rural as well as urban areas statewide, and the presence of the plant at 
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this location would not serve to induce additional urban growth nor would it alter the character or 
use of the surrounding agricultural land. In this case, then, the power plant,and any power plant not 
located within and designed primarily to serve an urban setting, would not be considered an urban 
use by Alameda County. 

As this question relates to loss of agricultural land, we believe our agricultural lands mitigation 
agreement to beadequate to fully mitigate the loss of agricultural use on the affected parcel. 

Question No.2: What is the county's definition of "urbanized?" We define urbanize as "to cause to 
take on urban characteristics," or the characteristics of a city (refer to the response to Question No. 
1 above). 

Question No.3: Does the County see any potential conflicts with ECAP policies 1, 15 and l7? If not, 
what'is the rationale? Again, in light of the infrastructure allowances ofPolicy l4A these questions 
do not touch upon relevant issues. 

Policy 1 addresses the urban growth boundary, beyond which urban development is not allowed. As 
stated above, we do not consider the EABC development, or any similarly-sited and conceived 
development, as urban; no conflict exists with Policy 1. Policy 15 discusses phasing development to 
minimize premature loss ofagricultural land, and avoidance of leapfrog development is implied as a 
primary goal. The proposed EABC is a stand-alone project, designed to serve the basic need for 
energy statewide, and would not induce growth, including leapfrog development. Urbanization is not 
relevant to this question. Policy 17 again discusses the role of the urban growth boundary; again, this 
project is not considered by the County to be an urban development, or to contribute to the 
urbanization of a rural area. 

Question No.4: Is a power plant use consistent with preservation of "open space areas" as presented 
under [Policy 56, Sensitive Lands and Regionally Significant Open Space] and defined in ECAP? If 
yes, please explain the rationale. For the uses defined under this policy, including health and safety, 
recreational opportunities, production of natural resources, protection of sensitive viewsheds as 
defined in the ECAP, biological preservation and physical separation of communities, the answer is 
"yes." The placement ofthe proposed power plant in this setting would not significantly compromise 
any of the values stated in this policy, especially with the mitigation that is being proposed for 
biological resources and loss of farmland. County staff does not see a significant or unavoidable 
inconsistency with the proposed use. This is further clarified by Policy 58 [Sensitive Lands and 
Regionally Significant Open Space]: The County shall approve only open space, park, recreational, 
agricultural, limited infrastructure, public facilities (e.g., limited infrastructure, hospitals, research 
facilities, landfill sites, jails, etc.) and other similar and compatible uses outside the Urban Growth 
Boundary. 
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Question No.5: Does the County believe that the EAEC would confonn with Policy 76 (preservation
 
of the Mountain House area for agricultural use)? If yes, please explain the rationale. Policies 75
 
and 76 of the ECAP promote conservation of prime soils and preservation of intensive agricultural
 
use. The CDA staff believe that the project as proposed, without mitigation, would have been
 
inconsistent with these specific policies, and its construction would have resulted in environmental
 
impacts based on these policies. However, the applicant has agreed to mitigate these effects through
 
the preservation ofexisting fannland on the remainder of the parcel as well as providing funding to
 
Alameda County for acquisition and preservation of additional agricultural land in the County that
 
would fully mitigate the project's policy impacts. CEC Staffhas reviewed a copy of this agreement.
 
With the negotiated agreement in place, the CDA staffbelieves that the EAEC will be consistent with
 

Policies 75 and 76 of the ECAP.
 

Question No.6: How would a power generation facility be a consistent use within the "A" District
 
according to rECAP Policy 81 A, which allows agricultural, processing facilities and limited
 
agricultural services...and are not detrimental to long-tenn agricultural use ...] This policy does not
 
absolutely limit the uses in the "A" District to uses that fit these descriptions, when those other uses
 
fall under the provisions of Policy 14A, which allows certain types ofpublic uses, public facilities and
 
infrastructure in support ofpublic utilities. In Policy 14A, the County defines infrastructure as "public
 
facilities, community facilities, and all structures and development necessary to the provision ofpublic
 
services and utilities." County Staffbelieves that the project is appropriately called a "public facility"
 
as well as "structures and development necessary to the provision of...public utilities" because it
 
would substantially serve a key need of the public at large. County staff have also explained in the
 
past that the proposed EAEC fits within the reasonable definition of "infrastructure," and that the
 
reason for this position is transparent given the definition in the policy. When the ECAP is taken
 
comprehensively and in context, it is evident that the proposed project would be consistent with the
 
provisions of the ECAP, including Policy 81A,
 

Question No.7: Does the County consider a merchant power plant to be a "public utility?"
 
County staff considers it to be a "public facility" as described above under Question No.6.
 
Production of electricity is a public utility function and under Policy 14A it is permissible to develop
 
facilities that would help to provide this utility. The EAEC would be such a facility.
 

7(a) & (b): Does the County consider the proposed project a conflict with the paranleters for 
a public utility [CEC Staff wording] presented in Policy 14A? lfnot. what is the rationale? 
No, County staff perceives no conflict. The rationale is presented above. In its lead-in 
comment, the CEC staff notes that the facility will be constructed as a privately owned and 
operated power plant, there is no guarantee that the plant will sell to Alameda County buyers, 
or that any local needs will be directly satisfied by the presence of this plant. This may be 
true, but it is disingenuous to make these clainls without noting that the energy produced by 
this plant, whether it is sold to Alameda County or not, is placed on a grid with the electricity 
produced by many other sources. Whether the energy is sold directly to Alameda County or 
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hot, the net result will be that more energy would become available on the grid, some of 
which would be freed up to serve Alameda County customers, and this would be a long-term 
local benefit. 

,7(c): Does the County consider the EABC project to be "other infrastructure"? County staff 
believes that it could be called "other ~astructure," although it is not specifically that 
"excessive" infrastructure described in the opening sentence of Policy 14A that may be 
inconsistent with the Measure D Initiative, but rather the desirable infrastructure described 
in the last sentence of Policy 14A (see Question No.6 above). 

7(d): Is the EAEC considered to be "necessary to create adequate service for the East 
County"? County staffbelieves that the proposed project, and a number of others like it, are 
necessary to provide adequate service to the East County, the remainder of Alameda County, 
and other parts of California, especially in view of the potential for additional periods of 
power shortages and "rolling blackouts" that may result in the event that additional 'sources 
are not built. As stated above, County staffbelieve that additional electrical energy available 
on the grid is beneficial to all users whether or not the specific energy from that source is sold 
or used locally. 

Question No.8: Is the County's interpretation of "utility corridor" consistent with the Energy 
Commission staff's7 Ifnot, please provide the county definition ofa "utility corridor." We do not 
have a specific definition for this term; however, the question is not relevant. The infrastructure, of 
which the EABC would be an example, is permitted under Policy 14A without reference to utility 
corridors. 

Question No.9: Does the County consider a power generation facility to be a use consistent with the 
amended description for "Large Parcel Agricultural" under Measure D7 Ifyes, please explain. Yes. 
. Policy 85 must be taken in context with the remainder of the ECAP as amended by Measure D. As 
explained above, uses that constitute a public facility or segment of the infrastructure necessary to 
provide adequate utility service to the East County and the rest of Alameda County are consistent 
with Measure D overall and with these two Policies. ' 

In closing, County staff reiterates that when comparing a project against the policies of an internally 
consistent local General Plan document, one must account for the whole context of the General Plan 
document. Policies must be carefully screened for applicability to the issue at hand, or one may 
inadvertently mischaracterize the issue through lack ofproper context, and reach conclusions that are 
not relevant or even incorrect. County staff strongly considers the project as proposed, and with the 
farmland mitigation agreement successfully adopted by the Alameda County Board of Supervisors, 
to be in full compliance with the Alameda County ECAP. 
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:rhis concludes ACCDA's responses to the letter of March 7, 2002. We trust that these final 
responses will be adequate to satisfy the CEC staffs interrogation. Ifyou require other information 
or clarification of these responses, please feel free to contact Mr. Bruce Jensen at phone (510) 670­
6527 or biensen3@co.alameda.ca.us. 

Very truly yours, 

~et!fl!JvtM4v' 
Community Development Director 

cc:	 Chairman Keese, California Energy Commission
 
Commissioner Pernell, California Energy Commission
 
Each Member, Alameda County Board of Supervisors C- \- bf<-\~:,:~
 

. hi C Ad' . .' \Susan Murarus ,ounty mnustrator (.:;;- ~ D) ;'1/;,.<. '.~. '~; (", :2_.
 
Richard E. Winnie, County Counsel'
 
James Sorensen, Planning Director
 
Alicia Torre, Calpine Corporation
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