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Dear Mr. Johnson:

I am happy to clarify and respond to questions from the television industry regarding the
California Energy Commission’s recently adopted television energy efficiency
regulations. The Energy Commission appreciates the concerns expressed, and will
take them under advisement as it considers future rulemaking activities.

The answers are derived from the Express Terms of those adopted regulations. The
questions are below, each followed by the answer in italics.

Question 1. Are televisions sold to business and organizations covered?

Industry understands that the Energy Commission interprets the television
regulations to include all televisions not greater than 1400 square inches
whether they are sold to private consumers for residential use or sold to
business and other organizations for non-residential use.

Answer: Yes. The regulations do not differentiate between televisions based
on their intended use.

Question 2. Would the following products be considered “Televisions?”

a. A broadcast or post production monitor that shows video, but does not
include a broadcast tuner?

b. A monitor in an airport that shows television images (such as CNN Airport
Network), but does not include a broadcast, cable, or satellite tuner?

c. Adisplay in a retail location or other public place that is intended to show
information and does not include a tuner?

Answer: All products meeting the definition of a “Television (TV)” in section
1602(v)" are covered by the regulations. The definition includes a “Television
Monitor,” which is defined as a television without an internal tuner/receiver or
playback device. Based on the limited information provided in the question,

! All references to section numbers are to Title 20 of the California Code of Regulations.
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the examples given would meet the definition of a Television and be subject
to the regulations.

Question 3. Should there be a physical label or digital label on the
television?

Based on section 1607(d)(11)(A), which states, “Each television shall be
marked, permanently and legibly on an accessible and conspicuous place on
the unit...”, industry interprets the energy labeling requirement as a physical
labeling requirement.

Answer: Section 1607(d)(11)(A) requires a physical label.

Question 4. Is the rear of the television considered “an accessible and
conspicuous place on the unit?”

Industry understands that the back of the unit is a reasonable place that
meets the requirement for the on-mode power consumption label.

Answer: Energy Commission staff agree that the rear side of a television is
likely “an accessible and conspicuous place on the unit” within the meaning of
Section 1607(d)(11)(A).

Question 5. Is there a requirement to mark the on-mode power
consumption on the television in a font “equal in size to the largest font used
within the menu screen” per section 1607(d)(11)(A)&(B)?

Industry understands that this may be a transcription error from a previous
draft which referred to digital labeling. It is industry’s understanding that
Energy Commission will accept the use of a “reasonable sized” font on the
rear of the television for compliance with this requirement.

Answer: Yes, however the “largest font” requirement applies only to a
physical label under Section 1607(d)(11)(A).

Question 6. Are televisions in the hospitality industry and consumer
televisions with Download Acquisition Mode (DAM) covered by the standby
power requirement?

Some televisions used in the hospitality industry and some consumer
televisions must communicate with a central server. Industry understands
that section 1605.3(V)(3)(B), which states, “A television shall enter TV
standby-passive mode when turned off by remote or integrated
button/switch,” would not apply to televisions in the hospitality industry and
consumer televisions with DAM which require an active standby mode.
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Answer: Televisions, as defined and having a screen area not greater than
1,400 square inches are subject to the adopted regulations. Section
1605.3(v)(3)(B) does not prohibit the use of DAM/active-standby mode, but it
does require that the mode a television enters at least when initially “turned
off” by a user be passive-standby mode. The television may subsequently
enter another mode. Further, unlike the ENERGY STAR® version of passive-
standby mode, the adopted regulations do not limit the ability to communicate
in this mode, other than to limit the power consumption to 1 watt.

Question 7. In section 1604(V)(3)(B)(1), for televisions with a “Forced
Menu”, is the “Home” mode subject to the maximum on-mode power usage of
Table V-2?

Industry understands that for a television with a forced menu, the “Home”
mode or the manufacturer's recommended mode for home use is used for
measuring the on mode power subject to the maximum on-mode power
usage in Table V-2 of the regulations.

Answer: For televisions with a “home” mode, it is this mode that is subject to
the maximum on-mode power usage in Table V-2. However, if a
manufacturer uses a forced menu and does not include a “home” mode or
recommended mode for home use, then the most consumptive mode is
subject to the standard.

Question 8. For automatic power down, is monitoring separately for loss of
audio required as the “and/or” language in Section 1605.3(V)(3)(A) seems to
imply?

Industry understands that televisions may monitor for the loss of either video
or audio or both.

Answer: Televisions may monitor for loss of either video or audio, or both.

Question 9. Is it allowable for consumers to turn off automatic power
down?

Industry believes that televisions must be shipped with automatic power down
enabled, but that consumers should have the right to disable this feature to
ensure satisfaction with the television.

Answer: Yes. The regulations require that televisions be sold or offered for
sale with automatic entry of standby-passive or standby-active mode enabled.
(See Section 1605.3(v)(3)). The regulations do not prohibit consumers from
disabling this feature.
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Question 10. Is the effective date for including on-mode power consumption
in any publication, website, document, or retail display that is used for offering
a television for sale effective for televisions manufactured on or after July 1,
2010, as stated in Section 1607(d)(11)(B)?

Industry understands that this may be a transcription error and this
requirement is intended to be effective for televisions manufactured on or
after January 1, 2011.

Answer: Yes, there was a transcription error and the intended date for this
requirement is January 1, 2011. Although the regulatory text as adopted
includes this July date, the Energy Commission intended throughout this
proceeding that the various initial compliance dates be the same throughout
the regulations, as reflected in, among other instances, the draft regulations
staff sent to CEA on June 26, 2009. Staff is taking steps to remedy this
transcription error through the Office of Administrative Law (“OAL”) before the
regulations are published by the Secretary of State. If this non-substantial
error cannot be corrected at the administrative level, the Energy Commission
and its staff will take additional steps to remedy the error, as well as exercise
appropriate enforcement discretion to ensure that the correct and consistent
intent of the regulations is followed should instances of non-compliance with
this aspect of the regulations be brought to the Energy Commission’s
attention.

Question 11. Industry is concerned about the accuracy requirement for
measurement of power factor in Section 1604(v)(3)(A). Will the Energy
Commission require power factor measurements to be accurate to one
hundredth of one percent as stated in section 1604(v)(3)(A)?

Industry suggests language similar to that for a power meter in the U.S.
EPA'’s Energy Star specification, modified as follows: “The power factor
instrument shall have a resolution of 0.001 or better and shall be made with
an uncertainty of less than or equal to 0.01 at the 95 percent confidence level.
All power factor measurements shall be rounded to the second decimal
place.”

Answer: Yes. Power factor is derived from the ratio of two power
measurements. To obtain a percentage value accurate to one hundredth of
one percent, four significant digits in the underlying values are required. This
means that power measurements must be accurate to a tenth of a watt (e.g.,
123.4 W) in order to meet the power factor accuracy requirements.
Confidence levels are not specified in the adopted regulations.
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Question 12. How should power factor be measured for televisions with
automatic brightness control (ABC) in section 1604(v)(3)(A)?

Industry believes power factor measurement for ABC televisions should be
made at 300 lux (or with ABC disabled). The on-mode power consumption
for televisions with ABC is required to be measured at 0 lux and at 300 lux (or
with ABC disabled). Measurement of power factor at each lux value will
differ.

Answer: The adopted regulations do not specify whether power factor must
be measured at 0 or 300 lux; both tests are “on mode” power tests and
industry may use either test to measure power factor.

Question 13.  For televisions with a forced menu, will the Energy
Commission require the measurement and reporting of “the most energy
consumptive mode available in the forced menu” as required in Section
1604(v)(3)(B)(1) and section 1606, Table X?

Industry believes these requirements may have been included in error from
the previous draft to calculate the 80 percent power requirements from
“‘home” to “retail” modes. As this requirement was replaced by a 65 percent
luminance requirement, industry does not believe it is necessary to measure
and report data for the most consumptive mode in the forced menu. It should
be noted that multiple power figures for a single television could introduce
confusion in the marketplace.

Answer: Yes. This important data provided by industry will allow the Energy
Commission to track the relationship between home mode brightness/power
and retail brightness/power in the future. The Commission will consider
industry’s concern when deciding which columns of data will be available on
its publicly searchable database.

Question 14. For section 1605.3, Table V-2, does the new definition of a
television only apply to the requirements in the Table that become effective on
January 1, 2011?

Industry believes this is the case. The requirements that became effective on
January 1, 2006, used a different definition of a television that excluded
combination televisions, component televisions, televisions with POD, etc.
However, Table V-2 appears to apply the new definition of a television to all
requirements in the Table.

Answer: The definition of “Television (TV) set” was changed in the 2008
Appliance Efficiency Rulemaking, Phase I, Part B (Docket Number 08-AAER-
1B), and such definition is currently effective. That definition does not contain
the exclusion for combination televisions, component televisions, televisions
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with POD, etc. The new definition of “Television (TV)” contained in the
adopted regulations will become effective upon the effective date of the
regulations.

Thank you for coordinating these questions from industry. Hopefully, the answers to
these questions will help to avoid confusion and misinformation within the industry
regarding the adopted television regulations. Harinder Singh and Ken Rider are
available for any follow-up questions, if needed.

Sincerely,

MELISSA JONES
Executive Director

cc:  Senator Padilla
Listserver for Appliance Efficiency Regulations Pertaining to Television
Efficiency, Docket # 09-AAER-1C



