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California	Energy	Commission	
Docket	Office,	MS‐4	
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1516	Ninth	Street	
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Re:	Amendments	to	Regulations	Specifying	Enforcement	Procedures	for	the	RPS	for	POUs	

	
Docket	Office:	
	
Please	find	the	enclosed	comments	from	the	Union	of	Concerned	Scientists	regarding	the	
Amendments	to	Regulations	Specifying	Enforcement	Procedures	for	the	RPS	for	POUs.		
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COMMENTS	OF	THE	UNION	OF	CONCERNED	SCIENTISTS	ON	THE	AMENDMENTS	TO	
REGULATIONS	SPECIFYING	ENFORCEMENT	PROCEDURES	FOR	THE	RPS	FOR	POUS	

	
The	Union	of	Concerned	Scientists	(“UCS”)	appreciates	the	opportunity	to	provide	the	California	
Energy	Commission	(“CEC”)	with	comments	on	the	Pre‐Rulemaking	Draft	Amendments	to	the	
Regulations	for	Enforcement	Procedures	for	the	Renewables	Portfolio	Standard	(“RPS”)	for	Local	
Publicly	Owned	Electric	Utilities	(“POU”)	(the	“Regulations”),	which	were	released	in	July	2014.		
	
The	comments	below	address	several	issues	raised	in	Attachment	A	to	the	July	11th	Workshop	
Notice	on	the	Draft	Amendments:	

 The	implementation	of	SB	591	(Canella)	
 PCC	categorization	for	POU‐owned	or	procured	distributed	generation	systems	
 Definition	of	“retail	sales”	
 Definition	of	“resale”	
 Contract	amendments	and	definition	of	long‐term	contracts.		

	

1. Implementation	of	Senate	Bill	591	
	
Satisfying	the	qualifying	conditions	for	the	RPS	exemption	

Question	(a):		How	should	the	50	percent	of	retail	sales	requirement	be	satisfied?	Should	a	POU	have	
to	demonstrate	that	its	qualifying	hydroelectric	generations	supplies	enough	power	each	year	to	
meet	at	least	50	percent	of	the	POU’s	annual	retail	sales	needs?	Or	should	the	50	percent	requirement	
be	determined	over	an	average	of	multiple	years,	given	that	hydroelectric	generation	varies	from	
year	to	year?	

UCS’s	Response:		

California	Public	Utilities	(PU)	Code	section	399.30(k)	clearly	states	that	the	50%	retail	sales	
requirement	must	be	satisfied	on	an	annual	basis:	“A	local	publicly	owned	electric	utility	that	
receives	greater	than	50	percent	of	its	annual	retail	sales	from	its	own	hydroelectric	
generation.”(emphasis	added).	Had	the	legislature	intended	for	the	criteria	to	be	an	average	of	
50%	hydropower	over	a	number	of	years,	it	would	have	made	that	explicit	in	the	statute.	The	plain	
meaning	of	the	statute	stipulates	that	a	local	POU	may	only	qualify	for	the	RPS	flexibility	contained	
in	399.30(k)	if	it	can	prove	that	its	own	hydroelectric	generation	is	meeting	more	than	50%	of	its	
retail	sales	requirement	on	an	annual	basis.				

Question	(c):	What	should	the	reporting	requirements	be	for	a	POU	to	demonstrate	it	satisfies	the	
qualifying	conditions	for	the	RPS	exemption?	Should	the	POU	be	required	to	report	information	to	the	
Energy	Commission	to	demonstrate	it	satisfies	the	50	percent	requirement	once	at	the	beginning	of	
each	compliance	period	for	its	qualifying	hydroelectric	generation	supplies	immediately	prior	to	the	
start	of	the	compliance	period?		



UCS’s	response:	

Since	the	qualifying	conditions	for	the	RPS	exemption	require	that	the	POU	prove	it	is	receiving	
“greater	than	50	percent	of	its	annual	retail	sales	from	its	own	hydroelectric	generation”,	UCS	
recommends	that	the	CEC	use	the	power	source	disclosure	forms,	which	are	submitted	annually	
and	provide	information	about	where	the	POU	is	getting	its	electricity	to	satisfy	its	own	onsite	
needs	and	retail	sales.		The	power	source	disclosure	forms	should	be	a	sufficient	source	of	
information	to	verify	whether	a	POU	is	relying	on	greater	than	50%	of	qualifying	hydropower	
generation	to	satisfy	its	annual	retail	sales.	Simply	requiring	the	POU	to	report	information	once	at	
the	beginning	of	each	compliance	period	would	be	insufficient,	since	compliance	periods	contain	
multiple	years	and	the	statute	clearly		requires	the	POU	to	prove	that	it	is	using	qualifying	
hydropower	to	satisfy	its	annual	retail	sales	needs,	which	means	it	must	submit	evidence	on	an	
annual	basis.	

Application	of	the	RPS	exemption	under	SB	591	

Question	(a):	Assuming	a	POU	satisfies	the	qualifying	conditions	for	the	RPS	exemption,	should	its	
RPS	target	be	based	on	its	total	retail	sales	or	its	remaining	retail	sales	not	met	by	its	own	qualifying	
hydroelectric	generation	that	is	not	RPS‐eligible?		

UCS’s	response:	

The	RPS	requirement	should	clearly	be	based	on	the	POU’s	total	retail	sales	number,	not	the	
remaining	retail	sales	once	hydropower	that	meets	the	conditions	of	PUC	section	399.30(k)	has	
been	subtracted	out.		There	is	nothing	in	the	statute	to	suggest	that	the	baseline	RPS	calculation	
(%	of	renewables	/	total	retail	sales)	should	be	changed	before	any	special	exemptions	related	to	
PUC	section	399.30(k)	are	applied	to	a	POU’s	RPS	obligation.		Instead,	the	statute	is	clear	that	once	
a	POU	has	calculated	its	baseline	RPS	requirement,	the	requirement	may	be	lowered	if	the	POU	
can	meet	the	criteria	contained	in	PUC	section	399.30(k).		Specifically,	if	the	portion	of	its	annual	
retail	sales	that	is	not	being	met	by	its	own	qualifying	hydroelectric	generation	is	smaller	than	the	
baseline	RPS	requirement,	then	the	POU	is	only	required	to	procure	renewables	in	amount	that	is	
not	“in	excess	of”	the	“portion	of	its	retail	sales	not	supplied	by	its	own	hydroelectric	generation.”		

For	example,	consider	a	POU	that	received	77%	of	its	retail	sales	from	its	own	qualifying	
hydroelectric	generation	in	the	year	2016.	That	means	that	the	portion	of	retail	sales	“not	supplied	
by	its	own	hydroelectric	generation	“	was	23%.		Since	the	pre‐exception	or	baseline	RPS	
requirement	for	this	POU	is	25%	of	retail	sales	in	2016,	the	POU	in	this	case	would	not	be	required	
to	procure	25%,	but	instead	only	23%	because	procuring	25%	would	be	2%	“in	excess	of”	the	
portion	of	retail	sales	not	supplied	by	its	own	qualifying	hydropower.	

	

	



2. Portfolio	Content	Category	for	POU‐Owned	or	Procured	DG	System	
	

The	CEC	is	exploring	under	what	circumstances	it	may	be	appropriate	to	classify	generation	from	
an	RPS‐certified	distributed	generation	(DG)	system	as	procurement	under	Portfolio	Content	
Category	1	(PCC	1).			

Question	(a):	Are	there	circumstances	when	it	would	not	be	appropriate	to	classify	electricity	
generation	from	a	POU‐owned	DG	system	as	PCC	1?	Would	it	matter	if	the	electricity	generation	was	
immediately	sold	to	a	POU	customer,	rather	than	transmitted	to	the	POU’s	distribution	system?	This	
could	occur	where	the	PPOU‐owned	DG	system	was	located	on	the	customers’	site.		

UCS’s	response:	

It	would	not	be	appropriate	to	classify	electricity	from	a	DG	facility	as	PCC1	procurement	if	the	
facility	does	not	meet	the	interconnection	criteria	contained	in	Section	3203	of	the	CEC’s	RPS	
enforcement	procedures.1		In	addition,	it	would	also	not	be	appropriate	to	classify	electricity	from	
a	DG	facility	(that	meets	the	interconnection	requirements)	if	it	is	not	separately	metered	per	the	
WREGIS	metering	requirements	and	satisfies	a	customer’s	on‐site	electricity	needs,	thereby	
reducing	a	POU’s	total	retail	sales	and	its	RPS	obligation.		Both	the	CEC	and	the	California	Public	
Utilities	Commission	(CPUC)	have	already	determined	that	net‐metered	electricity	generation,	
using	non	WREGIS‐grade	meters	and	lowering	a	POUs’	retail	sales,	is	not	a	PCC	1	product.	Any	
surplus	RECs	from	this	generation	facility	can	be	sold	to	a	POU	and	counted	as	a	PCC	3	product.		
Changing	how	customer‐side	electricity	is	treated	in	the	RPS	program	in	these	regulations,	which	
pertain	only	to	the	POUs,	and	not	making	the	same	changes	at	the	CPUC	for	the	IOUs	would	result	
in	market	confusion	and	an	uneven	playing	field	for	retail	sellers	and	POUs.		UCS	urges	the	CEC	to	
work	closely	with	the	CPUC	to	ensure	that	rules	pertaining	to	portfolio	content	categories	are	the	
same	for	all	RPS‐obligated	electricity	providers.	

However,	UCS	is	interested	in	clarifying	ways	in	which	DG	generation	facilities	can	be	used	as	RPS	
compliance	tools,	especially	for	the	very	small	POUs	that	may	be	more	reliant	on	making	
investments	in	relatively	small	solar	installations	to	meet	RPS	requirements.		UCS	believes	that	DG	
facilities	that	are	owned	by	a	POU,	meet	the	interconnection	requirements	of	Section	3203	of	the	
CEC’s	RPS	enforcement	procedures,	and	are	installed	on	a	customer	facility	can	meet	the	
requirements	of	PCC1	as	long	as	the	POU	is	providing	electric	service	to	the	customer	(and	
therefore	the	customer’s	load	is	counted	in	the	POU’s	total	retail	sales)	and	the	facility	meets	the	
WREGIS	metering	requirements.	In	this	case,	the	facility	is	not	behind‐the‐meter	and	the	bundled	
generation	is	contributing	to	the	percentage	of	retail	sales	that	the	POU	sources	from	RPS‐eligible	
renewable	energy	generation.		Similarly,	if	the	DG	facility	is	owned	by	a	third	party,	installed	on	a	
customer	facility,	meets	WREGS	requirements,	and	sells	the	bundled	electricity	to	the	POU,	that	

                                                            
1 Enforcement Procedures for the Renewables Portfolio Standard for Local Publicly Owned Electric Utilities, California 
Energy Commission, August 13, 2013, pp.6-7. 



electricity	should	be	considered	PCC1,	even	if	the	electricity	is	ultimately	sold	back	to	the	
customer	to	meet	its	electricity	needs.		In	this	case,	the	electricity	is	still	contributing	to	the	
percentage	of	renewables	in	a	POU’s	electricity	mix	that	is	used	to	meet	its	retail	sales.		

3. Definition	of	“retail	sales”	
	

The	CEC	currently	defines	“retail	sales”	in	Section	3201	of	the	RPS	enforcement	procedures	as	
“sales	of	electricity	by	a	POU		to	end‐use	customers	and	their	tenants,	measured	in	MWh.		This	
does	not	include	energy	consumption	by	a	POU,	electricity	used	by	a	POU	for	water	pumping,	or	
electricity	produced	for	onsite	consumption	(self‐generation).	“2	
	
Question	(a):	Does	the	definition	of	“retail	sales”	need	to	be	clarified	to	ensure	POUs	are	properly	
excluding	their	consumptive	loads	in	determining	retail	sales?		
	
Question	(b):	If	clarifications	are	needed,	how	should	the	definition	of	“retail	sales”	be	revised	to	
properly	exclude	a	POU’s	own	consumptive	demand,	but	capture	all	sales	to	its	retail	customers?	
	
UCS’s	response:	
	
Attachment	A	makes	clear	that	the	definition	of	retail	sales	is	not	in	dispute,	and	that	“retail	sales”	
includes	electricity	sold	to	customers,	but	not	electricity	used	by	the	POU	itself.	Without	more	
information	to	explain	under	what	circumstances	POUs	find	this	definition	confusing,	it’s	difficult	
for	UCS	to	provide	guidance	on	how	the	definition	should	be	revised	and	clarified.		Specific	
examples	of	how	distinguishing	between	on‐site	use	and	customer	use	is	difficult	may	have	been	
brought	up	during	the	July	11,	2014	workshop,	which	UCS	was	unfortunately	unable	to	attend.		On	
a	general	level,	UCS	suggests	that	if	a	POU	is	charging	an	entity	for	electricity	and	receiving	
revenue	from	the	electricity	sales,	that	electricity	should	be	included	as	part	of	its	“retail	sales”	
calculation.		
	
4. Definition	of	“resale”	

	
Without	additional	information	explaining	why	the	definition	of	“resale”	currently	posted	on	the	
CEC’s	website	in	the	Frequently	Asked	Questions	section	is	insufficient,	UCS	is	not	able	to	provide	
comments	on	whether	this	guidance	is	sufficient.		However,	UCS	suggests	that	the	definition	of	
“resale”	be	added	to	Section	3201	of	the	RPS	enforcement	procedures	so	that	it	is	officially	
included	in	the	CEC’s	RPS	regulations.	
	
	
	

	

                                                            
2 Enforcement Procedures for the Renewables Portfolio Standard for Local Publicly Owned Electric Utilities, California 
Energy Commission, August 13, 2013, p.3. 



5. Contract	amendments	and	excess	procurement	
	

Attachment	A	asks	parties	to	comment	on	how	the	CEC	should	treat	amended	contracts	for	the	
purposes	of	classifying	contracts	as	“long‐term”	in	order	to	determine	which	contracts	can	be	
considered	“excess	procurement”	and	banked	from	one	compliance	period	to	another.			

Question	(a):	Should	the	regulations	be	clarified	regarding	the	term	of	amended	contracts	for	
purposes	of	calculating	and	subtracting	excess	procurement?	If	so,	how	and	why?		

UCS’s	response:	

UCS	believes	that	the	statutory	language	on	banking	requires	close	coordination	between	the	CEC	
and	the	CPUC.		The	flexible	compliance	rules,	including	the	banking	rules	for	POUs,	are	contained	
in	PU	Code	section	399.30(d).		Each	flexibility	provision	in	this	section	is	one	sentence	long	and	
references	other	sections	of	the	statute	which	describe	the	provisions	in	more	detail.		Section	
399.30(d)(1)	allows	for	the	banking	of	certain	types	of	excess	procurement:	“Rules	permitting	the	
utilities	to	apply	excess	procurement	in	one	compliance	period	to	subsequent	compliance	periods	
in	the	same	manner	as	allowed	for	retail	sellers	pursuant	to	Section	399.13.”	(emphasis	added)	

The	section	to	which	399.30(d)(1)	refers	is	PUC	section	399.13(a)4(B),	which	requires	that	only	
electricity	generated	from	contracts	of	10‐years	or	more	in	length	can	be	considered	excess	
procurement,	and	banked	from	one	compliance	period	to	another:	“In	determining	the	quantity	of	
excess	procurement	for	the	applicable	compliance	period,	the	commission	shall	deduct	from	
actual	procurement	quantities,	the	total	amount	of	procurement	associated	with	contracts	of	less	
than	10	years	in	duration.”		

For	this	reason,	the	CEC	must	ensure	that	any	clarifications	to	the	banking	rules	be	consistent	with	
the	banking	rules	established	by	the	CPUC	for	retail	sellers.		UCS	draws	the	CEC’s	attention	to	a	
CPUC	draft	resolution	E‐4649,	filed	April	10,	2014.3	In	this	situation,	PG&E	was	requesting	
approval	of	three	separate	ten‐year	contracts	with	the	large	majority	of	procurement	front‐loaded	
in	the	first	two	years	of	the	contract.	The	CPUC	ultimately	decide	d	even	though	the	official	lengths	
of	these	contracts	were	ten	years,	they	did	not	meet	the	Legislature’s	intent	behind	restricting	
short‐term	contracts	from	banking	eligibility	rules.	

The	purpose	of	restricting	bankable	contracts	to	those	of	10	years	or	more	in	length	was	to	
encourage	the	procurement	of	long‐term	RPS	contracts,	which	are	more	likely	to	support	the	
development	of	new	renewable	energy	resources	and	provide	ratepayers	with	long‐term	price	
certainty.		For	this	reason,	UCS	suggests	that	allowing	a	POU	to	tack	a	few	more	years	onto	what	
was	originally	a	short‐term	contract	will	likely	not	support	the	development	of	new	renewable	

                                                            
3 Available at: https://www.pge.com/regulation/RenewablePortfolioStdsOIR-IV/Draft-
Decisions/CPUC/2014/RenewablePortfolioStdsOIR-IV_Draft-Dec_CPUC_20140307_298476.pdf 
 



energy	resources	and	should	not	be	eligible	for	banking.	However,	since	contract	amendments	are	
inevitable,	UCS	is	willing	to	explore	the	possibility	that	some	previously	short‐term	contracts	
could	be	considered	eligible	for	banking	if	the	contract	lengths	were	extended.		UCS	suggests	that	
the	CEC	consider	any	contract	amendment	that	would	extend	the	future	years	of	the	contract	
enough	so	that	there	was	a	minimum	of	ten	future	years.		

Conclusion	

UCS	thanks	the	CEC	for	the	opportunity	to	submit	these	initial	comments	and	looks	forward	to	
additional	participation	in	this	proceeding.	

	

Sincerely,	

	

Laura	Wisland	

	
	
	

	


