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July 28, 2014 
 
California Energy Commission  
Dockets Office, MS-4  
Docket No. 14-RPS-01 
1516 Ninth Street  
Sacramento, CA 95814-5512 
 
Re: CMUA Workshop Comments on Amending the California Energy 
Commission’s Enforcement Procedures for the Renewables Portfolio Standard 
Eligibility for Local Publicly Owned Electric Utilities 
 
The California Municipal Utilities Association (CMUA) would like to thank the California 
Energy Commission (CEC) for the opportunity to provide comments on the Staff 
Workshop on Amending the California Energy Commission’s Enforcement Procedures 
for the Renewables Portfolio Standard Eligibility for Local Publicly Owned Electric 
Utilities (Staff Workshop), held on July 11, 2014.  Several of CMUA’s members will file 
comments that will provide detailed responses to the questions posed in Attachment A.  
CMUA supports these comments filed by its members.   
 
While all of the issues raised in Attachment A are significant, these comments will focus 
on the questions relating to the issue of the portfolio content category for POU-owned or 
procured distributed generation systems.  CMUA encourages the CEC to continue to 
have a dialog with stakeholders on all of the issues that will be raised in this proceeding, 
and if necessary to hold additional workshops to discuss these matters further. 

 
A. The CEC Should Revisit Its Interpretation of PCC1 

 
As CMUA demonstrated in comments filed throughout the regulatory process to develop 
the current version of CEC’s Enforcement Procedures,1 Public Utilities Code section 
399.16(b)(1)2 does not require that portfolio content category 1 (PCC1) electricity 
products be procured as bundled.  As Commissioner Peevey rightly noted when the 
California Public Utilities Commission (CPUC) adopted this requirement for the CPUC-
jurisdictional entities, “. . . prohibiting the use of any unbundled RECs for Category 1 will 
increase compliance costs for no discernable purpose.”3  One of the key reasons for 
these increased costs is because utilities are forced to engage in unnecessary overly 
complex transactions, such as procuring additional energy when the utility is already 
fully resourced.   

                                                           
1 See, e.g., CMUA Comments on Proposed Regulations: Enforcement Procedures for the Renewables 
Portfolio Standard for Local Publicly Owned Electric Utilities, Apr. 16, 2013, at  
2
 Unless otherwise specified, all statutory references are to the California Public Utilities Code. 

3 Concurrence of Commissioner Michael R. Peevey on Item 47, Decision 11-12-052, at 3. 
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One of the primary impacts of this interpretation is that renewable energy credits 
(RECs) associated with behind-the-meter generation, where the energy is consumed 
onsite would be classified as PCC3.  This interpretation is contrary to the intent of 
SBX1-2 and the State policy of encouraging the expansion of distributed generation.  
 
CMUA requests that the CEC take this opportunity to reconsider its interpretation of the 
bundled requirement.  Specifically, the CEC should take advantage of the data that has 
been collected regarding compliance period 1 and evaluate what benefit is achieved or 
harm prevented by this requirement compared against the added costs caused by this 
interpretation.  The CEC should determine if this is consistent with the Legislature’s 
purpose. 
 

B.   Distributed Generation Is Eligible for PCC1 
 
The questions raised in Attachment A go well beyond the limitations imposed even 
under the CEC’s “bundled” interpretation.  Under the CEC’s current interpretation, 
electricity products associated with customer-owned generation that is interconnected 
on the customer’s side of the meter, and where the energy is consumed by onsite load 
would be PCC3.  As mentioned above, CMUA does not believe these limitations 
represent good policy, nor the only legal interpretation of the PCC language in SBX1-2.  
It important that this interpretation not be expanded to cover all distributed generation 
where there is a potential that load may be consumed on-site, regardless of the 
metering structure and contractual arrangements for the procurement of that generation. 
 
When a POU procures energy and RECs as a bundled product from a distributed 
generation facility through a contract or ownership, and the metering configuration, 
contract terms, or some combination of both meet the statutory requirements for PCC1, 
the CEC should not impose any additional restrictions that would convert these 
transaction to PCC3.  Any limitations imposed simply because a resource is distributed 
generation runs counter to clear state policy and is in opposition to the future of the 
electric utility industry.  The CEC must be careful that its actions do not discourage the 
development of new distributed generation facilities.  In particular, the CEC should not 
impose limitations that favor generation located far from load (with increased 
environmental impacts and increased burdens on the electric system) over generation 
located close to load. 
 
As the CEC considers this issue, it must follow the rules of statutory construction, which 
includes: 
 

“(s)tatutes must be given a reasonable and common sense construction in 
accordance with the apparent purpose and intention of the lawmakers—
one that is practical rather than technical, and that will lead to a wise 
policy rather than to mischief or absurdity.' [] ‘(I)n construing a statute the 
courts may consider the consequences that might flow from a particular 
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interpretation. They will construe the statute with a view to promoting 
rather than to defeating its general purpose and the policy behind it.”4  

When evaluating the PCC of a particular transaction, the CEC must keep the purpose 
and intent behind the PCCs in mind.  Section 399.16(a) clearly sets out the Legislature’s 
purpose: 
 

(a) Various electricity products from eligible renewable energy resources 
located within the WECC transmission network service area shall be 
eligible to comply with the renewables portfolio standard procurement 
requirements in Section 399.15. These electricity products may be 
differentiated by their impacts on the operation of the grid in 
supplying electricity, as well as, meeting the requirements of this article. 

(b) Consistent with the goals of procuring the least-cost and best-fit 
electricity products from eligible renewable energy resources that meet 
project viability principles adopted by the commission pursuant to 
paragraph (4) of subdivision (a) of Section 399.13 and that provide the 
benefits set forth in Section 399.11, a balanced portfolio of eligible 
renewable energy resources shall be procured consisting of the following 
portfolio content categories:5 

The benefits set forth in section 399.11 are the following: 
 

(1) Displacing fossil fuel consumption within the state. 
(2) Adding new electrical generating facilities in the transmission network 
within the Western Electricity Coordinating Council service area. 
(3) Reducing air pollution in the state. 
(4) Meeting the state's climate change goals by reducing emissions of 
greenhouse gases associated with electrical generation. 
(5) Promoting stable retail rates for electric service. 
(6) Meeting the state's need for a diversified and balanced energy 
generation portfolio. 
(7) Assistance with meeting the state's resource adequacy requirements. 
(8) Contributing to the safe and reliable operation of the electrical 
grid, including providing predictable electrical supply, voltage 
support, lower line losses, and congestion relief. 
(9) Implementing the state's transmission and land use planning activities 
related to development of eligible renewable energy resources.6 

 

                                                           
4 City of Costa Mesa v. McKenzie, 30 Cal. App. 3d 763, 770 (1973) (citing Anaheim Union Water Co. v. Franchise 

Tax Bd., 26 Cal.App.3d 95, 105, 102 (1972); Bush v. Bright, 264 Cal.App.2d 788, 792 (1968)) (emphasis added).  

5
 Cal. Pub. Util. Code § 399.16(a)-(b) (emphasis added). 

6
 Cal. Pub. Util. Code § 399.11(b) (emphasis added). 
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Distributed generation clearly fits within the Legislature’s purpose expressed above.  
Distributed generation has one of the lowest impacts on the operation of the grid and 
avoids the need for the construction of additional distribution and transmission 
infrastructure.  The Legislature’s preference for the procurement of distributed 
generation is demonstrated in section 399.15(b)(5)(B), which requires that a retail seller 
that is requesting the California Public Utilities Commission to waive enforcement of the 
RPS due to permitting, interconnection, or insufficient supply must first take reasonable 
measures to “procure cost-effective distributed generation.”  
 
In response to the specific questions posed in Attachment A, CMUA believes that the 
concerns raised represent the types of overly technical readings of statutory language 
that lead to results counter to the express intent of the legislature.  The questions 
relating to POU-owned distributed generation are a prime example of this.  A POU 
owned distributed generation system clearly meets the requirement of section 
399.16(b)(1) that the facility have a first point of interconnection with distribution 
facilities used to serve end users within a California balancing authority area.  Further, 
the very nature of the POU’s ownership means that the electricity products are 
procured.  Section 399.12(f) defines “procure” as “to acquire through ownership or 
through contract.”  There is no requirement that energy from a PCC1 contract “be 
transmitted to the POU’s distribution system,” as asked in Attachment A.  Indeed, the 
CEC does not require that energy from a PCC1 transaction with an out-of-state 
resource be transmitted to the distribution system of the POU.  Instead, once the energy 
has been scheduled into any delivery point within a California Balancing Authority, the 
transaction is eligible for PCC1.  The questions in Attachment A imply restrictions for 
distributed generation that are not imposed on utility-scale generation. 
 
Similar to POU-owned generation, where a POU has executed a contract to procure the 
bundled RECs and energy from a generating facility that is located on the property of 
one of its customers, this also clearly meets the statutory requirements for a PCC1 
transaction, even under the CEC’s interpretation.  As long as the contractual 
arrangement and metering configuration is sufficient to demonstrate that transaction 
meets the statutory procurement and interconnection requirements discussed above, 
there should be no additional limitations regarding the “availability” of the generation to 
be procured. 
 
If these types of transactions are not considered PCC1, the CEC’s interpretation will 
lead to the unreasonable result where electricity products from a renewable facility 
located in Montana and scheduled across the western United States into California will 
be treated as “preferred” in comparison to generation constructed within the POU’s own 
community.  This is clearly at odds with the express purpose of the RPS, and the PCCs 
in particular.  The CEC should not impose restrictions that lead to this result.  As stated 
above, several of CMUA’s members will provide detailed responses to the questions in 
Attachment A.  CMUA asks that the CEC carefully weigh these arguments in light of the 
rules of statutory construction and the clear purpose of the Legislature. 
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C. CONCLUSION 
 
When a local POU procures energy and RECs from a distributed generation facility 
through a contract agreement or ownership, and the metering configuration, contract 
terms, or some combination of both meet the statutory requirements for PCC1, the CEC 
should not impose any additional restrictions that would convert these transaction to 
PCC3. 
 
CMUA appreciates this opportunity to provide these comments to the CEC on the Staff 
Workshop.  CMUA looks forward to working with the CEC on more formal regulatory 
language amendments. 
 
 
Sincerely, 

 

Tony Andreoni, P.E. 

Director of Regulatory Affairs 
 
 
CC: Angela Gould 
 Kate Zocchetti 
 Emily Chisholm 
 Gabe Herrera 


